Lepäävä hermosto, lepäävä mieli - pysähdy tähän hetkeen jooga nidran avulla
Tunnetko kehosi?
Missä huomiosi on suurimman osan päivästä?
Miltä sinusta tuntuu maata selälläsi tekemättä mitään?
Missä huomiosi on silloin, kun et tee mitään?
Ajattelu ja jatkuva tekeminen vievät huomiomme pois kehosta. Ehkä sinkoilemme pitkin päivää tehtävästä toiseen ja ajattelemme eilisiä ja huomisia asioita. Kun väsyttää, kyllästyttää tai ahdistaa, keksimme niihin ratkaisuja, joilla päästä ikävästä olotilasta nopeasti eroon. On sanonta, että huomaat pääsi vasta kun siihen sattuu. Keho roikkuu mukana kiireen kaventamassa arjessa, ja huomioimme sen vain, kun se ilmoittaa itsestään kivun kautta.
Ehkä kaipaat rentoutumista, mutta nukkumaan mennessä mieli surraa yhä ympyrää eikä uni pääse laskeutumaan. Heräilet yöllä, ja ne samat eilisen ja huomisen asiat humahtavat päähäsi ja karkottavat levon. Ahdistut lisää, kun mietit, kuinka väsynyt olet aamulla, jos et nyt saa nukuttua. Hermostosi huutaa hoosiannaa, kun turrutat sen sammiollisella kahvia, ja jatkat tuttua rataa.
Kärjistelen tässä, mutta ehkä tiedät jo itsekin, että pysähtyminen on silloin tällöin paikallaan. Onko se helppoa? Oletko löytänyt keinon, jolla pysäyttää vuoristorata?
Miltä tuntuisi maata paikallaan ja vain hengittää? Vain. Hengittää.
Muuttamatta mitään. Tekemättä mitään oikein tai väärin. Suoriutumatta. Saamatta mitään aikaan.
Mitä mieltä mielesi olisi siitä?
Tietoinen läsnäolo on oppi siitä, kuinka olla tässä ja nyt.
Kehosi on aina tässä. Se ei voi olla missään muualla. Hermostoosi saattaa olla tallentuneena menneitä kokemuksia, tunteiden jäänteitä, mutta fyysisesti kehosi on aina tässä.
Hengityksesi on aina nyt. Se ei voi olla koskaan muulloin. Tulevat hengenvedot ovat toisia kuin se, joka menee sisään tai tulee ulos juuri nyt. Meneillään oleva hengitys on aina nyt.
Keho ja hengitys ovat vuoristoradan jarruvipu. Niiden kautta sinulla on aina pääsy siihen mikä on tässä ja nyt.
Tietoisuus on se, minkä kautta havaitset olevasi tässä ja nyt.
Kun havaitset olevasi tässä ja nyt, olet tietoinen.
Kuinka simppeliä se onkaan.
Ja silti, kuinka hankalaa arjessa. Kuinka unohtuvaista.
Moni meistä on ajattelun ammattilainen. Olemme tottuneet siihen, että ajattelu on se ensimmäinen keino, jolla ratkaista asioita elämässä. Uskomme, että mieli on kuningas, joka hallitsee todellisuutta. Uskomme jopa, että ajattelu on se, joka synnyttää tunteita, vaikka asia on päinvastoin. Tunteet ovat kehossa, ne ovat hermostosta lähteviä, meitä suojelemaan tarkoitettuja viestejä, jotka mieli tulkitsee ajatusten muotoon. Niinpä mielen rauhoittaminen edellyttää hermoston rauhoittamista. Kun hermosto lepää, sillä ei ole näköpiirissä uhkia, joista sen pitäisi mielelle viestittää, joten myös mieli voi huilailla.
Lepäävä hermosto on yhtä kuin tietoinen läsnäolo tässä ja nyt. Se on sitä, kun kaikki huomiosi on sisäisessä levon kokemuksessa.
Elämäntapamme nyky-yhteiskunnassa ei kuitenkaan tue hermostomme lepäämistä, vaan päinvastoin kiihdyttää sitä taukoamatta ylenmääräisillä ärsykkeillä. On tehtävä tietoinen valinta hakeutua pois ärsyketulvasta ja harjoitella hermostoa rauhoittavaa olemista.
Yksi hyvä tapa harjoitella sitä on jooga nidra.
Jooga nidra tarkoittaa joogin unta, syvää mutta tietoista lepoa. Sitä harjoittaessa aivoaallot hidastuvat samalle tasolle kuin nukkuessa, kehonosat rentoutuvat ilman että niitä aktiivisesti pyritään rentouttamaan, mutta mieli pysyy yhä valppaana. Pääset tilaan, jossa olet tietoinen siitä miltä kehossasi tuntuu silloin kun nukut.
Jooga nidraa harjoitetaan selinmakuulla, tyyny pään sekä halutessa polvien alla, jotta asento on mahdollisimman mukava, sekä viltti päällä lämmittämässä. Asettautumisen jälkeen voi valita harjoitukselle intention, lauseen, joka kertoo sydämesi suurimman toiveen. Mitä haluat tällä harjoituksella luoda elämääsi? Tämän jälkeen lähdetään kuljettamaan tietoisuutta kehonosissa. Ohjauksen seuraaminen on jooga nidrassa olennaista, sillä nopeatahtinen ohjaus saa mielen hiljenemään. Tahti voi toki vaihdella ohjaajan ja harjoituskerran mukaan, mutta keskeistä on johdattaa ohjattava unenkaltaiseen tilaan, jossa hänen ei tarvitse mielensä avulla ponnistella millään tavalla harjoituksen "onnistumisen" eteen. Nukahtaminen on tavallista harjoittelun alkuvaiheessa, se ei ole kiellettyä, mutta sitä voi yrittää välttää esimerkiksi asennon avulla tai avaamalla välillä silmät.
Kehon tiedostamisesta siirrytään hengityksen tarkkailuun. Lyhyt jooga nidra voi koostua pelkästään näistä kahdesta perustavanlaatuisesta tiedostamisen kohteesta, kehosta ja hengityksestä, mutta pitemmissä harjoitteissa mukaan tulevat aistien tiedostaminen, visualisaatiot ja mielikuvamatkat, tuntemusten ja ajatusten tiedostaminen, ja lopulta voidaan päästä perimmäiseen minuuden eli tietoisuuden tiedostamiseen.
Jooga nidraa voi harjoittaa kuka tahansa. Harjoituksen sisältöä ja pituutta voi vaihdella, sen ei tarvitse olla aina samanlainen. Kokeilemalla voi selvittää, mikä kellonaika päivästä on itselle sopivin harjoittamiseen: aamuharjoitus voi antaa koko päivään pehmeää rentoutta, iltapäiväharjoitus voi toimia palauttavana "siestana", josta saa uutta energiaa, ja iltaharjoitus voi suoda helpomman nukahtamisen yöunille.
Ennen kaikkea jooga nidra opettaa sinua laskeutumaan puhtaaseen, tietoiseen olemiseen. Säännöllisesti harjoitettuna se alkaa vähentää hermostoosi kertynyttä tunnekuormaa, ja samalla myös mielelle lähetettyjen viestien tulvaa. Hermostosi rauhoittuu, mielesi rauhoittuu. Kehotietoisuutesi lisääntyy, eli opit paremmin tunnistamaan tunteita kehossasi ja tarkkailemaan niitä. Vähitellen pelkosi olla noiden tunteiden kanssa vähenee, ja voit tuntea ne loppuun saakka ilman, että pyrit ajattelun ja järkeilyn avulla pääsemään niistä nopeasti eroon.
Jooga nidra opettaa sinua sallimaan kaiken. Kehosi tuntemukset, hengityksesi luonnollisen tahdin, aistimukset, ajatukset, tunteet - kaiken sellaisenaan juuri nyt, arvottamatta sitä hyväksi tai huonoksi. Harjoituksen avulla sinusta tulee mestari käyttämään vuoristoradan jarruvipua aina kun näet, että nyt olisi syytä hidastaa ja pysähtyä näille sijoilleen.
Tähän ja nyt.
Jooga nidra -tunteja Piikkiössä keskiviikkoisin, ilmoittaudu täältä.