Shiatsu sysää kehoa kohti tasapainoa

10.04.2024

Kokeilussa Vedahovin shiatsuhieronta

*Yhteistyössä Vedahovin kanssa.

Turun tunnelmallisen Portsan kaupunginosan laitamilla, samassa talossa joogastudion ja kuvataidekoulun kanssa aukesivat maaliskuun lopulla hoitola Vedahovin uudet tilat. Turkoosin ja vihreän syleilyssä, valon ja rauhan ympäröimänä shiatsu- ja ayurvedahoitaja Riitta Salmivalli ottaa vastaan sydämellisenä. Olen tullut kokeilemaan elämäni ensimmäistä shiatsuhierontaa.

Kaikki lähti siitä, kun kehoni alkuvuodesta viestitteli, että jokin hemmotteleva hoito olisi paikallaan. Mihinkään perushierontaan minua ei saa, vaan jotain kokonaisvaltaista sen olla pitää. Sitä mukaa, kun olen alkanut oivaltaa kehoyhteyden ohittamattoman tärkeyden kaikessa hyvinvoinnissa, myös kiinnostukseni sitä kohtaan, miten tunteet ja uskomukset vaikuttavat kehoon, on lisääntynyt. Haluan tietää, mitä mikäkin kolotus mahdollisesti tarkoittaa. En halua vain oireesta eroon, vaan haluan ymmärtää, mitä kehoni yrittää kertoa.

Siksi päätin etsiä shiatsuhierojan. Shiatsu on japanilainen hoitomuoto, jonka kiinalainen lääketiede on "ominut". Sen taustalla ovat kiinalaiseen filosofiaan kuuluvat perusvoimat yin ja yang, viisi elementtiä sekä meridiaanit ja akupunktio. Shiatsussa kehoa paitsi hierotaan myös keinutellaan, painellaan, pyöritellään ja venytetään. Keho käydään läpi elementtiteorian mukaisesti, jolloin mahdolliset epätasapainotilat kussakin elementissä havaitaan, ja hoitaja voi ohjata niiden tasapainoon saamisessa. Shiatsu on korjaava ja eheyttävä hoito. Se on keholle alkusysäys, jonka jälkeen keho jatkaa itsekseen eheytymistään kohti tasapainoa.

Ennen kuin käyn lämmitetylle futonille makaamaan, juttelemme Riittan kanssa myös hänen muista palveluistaan, ayurvedasta ja ratkaisukeskeisestä lyhytterapiasta. Ayurveda on hieman hellempää hemmottelua kuin shiatsu. Siinä lihakset ja nivelet sekä marma- eli energiapisteet hierotaan läpi lämmintä öljyä apuna käyttäen. Se on sekä rentouttava että liikuttava hoito: niin kehon nestekierto kuin tunteetkin lähtevät virtaamaan. Jos asiakas tietää oman ayurvedisen kehotyyppinsä (vata, pitta tai kapha; tämän voi selvittää ayurvedalääkärillä), Riitta voi hoidon yhteydessä antaa ohjeita oman kehotyypin tasapainottamiseen.

Matka kehon, mielen ja sielun yhteyteen

Sairaanhoitajan pohjakoulutuksen saanut Riitta oli jo nuorena kiinnostunut ayurvedasta ja joogasta, mutta siihen aikaan kirjastosta oli huonosti saatavilla tietoa aiheesta. Kun hänen lapsensa muuttivat pois kotoa, hän koki, että nyt on aika, ja hän lähti Tampereelle opiskelemaan ayurvedaa. Kahdeksan kuukauden ajan hän ja toinen opiskelija asuivat viikonloppuja opettajansa luona: he tekivät yhdessä ayurvedista ruokaa ja kasvattivat tietämystään. Hän kouluttautui myös joogahierojaksi, oppi kiinalaista lääketiedettä Luontaisterapiaopistossa ja valmistui Helsingistä shiatsuterapeutiksi.

Vahvistunut näkemys siitä, miten keho, mieli ja sielu ovat yhtä, sekä päivätyönä ollut mielenterveyshoitajan työ saivat Riittan tuumimaan, että lyhytterapia olisi sopiva jatkumo Vedahovin tarjontaan. Niinpä hän on viime syksystä saakka ottanut vastaan myös asiakkaita, jotka kaipaavat apua esimerkiksi traumanpurkuun, haitallisiin skeemoihin, jumissa oleviin tunteisiin, stressiin ja uupumukseen ja muihin mielen haasteisiin. Lyhytterapiaan voi tulla käymään vain kerran, tai sitten useasti – tarpeen mukaan.

Elementtien äärellä

On aika laskeutua vihreälle, kevään Puu-elementin väriselle futonille. Korvikset ja rillit pois päästä, vatsalleen. Shiatsu tehdään ihan vaatteet päällä, mutta kannattaa laittaa vaikka leggingsit, ettei ainakaan farkuissa tarvitse olla. Riitta tarkistaa, onko musiikki ok, vai haluanko mieluummin hiljaisuutta. Vaimea pimputus sopii mainiosti, on helppo rentoutua.

"Keho tulee aina perässä, niin hyvässä kuin pahassa."

Hengitämme aluksi samaan tahtiin niin, että uloshengityksellä Riitta painaa voimakkaasti lapaluiden kohdalta. Myöhemmin samanlainen hengitys ja sysäysliike toistetaan muissa kohdissa. En tiedä tarkalleen, missä kohtaa ollaan minkäkin elementin alueella, mutta hoito etenee johdonmukaisesti. Olen raukea, mutta en uninen. Missään kohtaa ei tunnu kipua. Ennen hoitoon tuloa minulla on ollut pari päivää alaselkä jumissa vasemmalta puolelta. Se ei kuitenkaan juili hoidon aikana.

Tunnin hoito menee nopeasti. Sen päättyessä olo on vain yksinkertaisesti rento. Riitta kertoo hoidon aikana tekemistään havainnoista. Talveen liittyvä Vesi-elementti on alaselän alueella, josta löytyi jumeja. Alaselkä on kehon roskasanko, jonne työnnämme tunteita, joita emme halua kokea. Hyvä tietää, että niitä on siellä edelleen. Vaikka olen tehnyt töitä petratakseni tunteiden tuntemisen taitojani, se ei tarkoita, että kaikki olisi kehosta noin vain hävinnyt.
- Keho tulee aina perässä, niin hyvässä kuin pahassa, kertoo Riitta.
Monella meistä on lantio ja alaselkä täynnä vuosien ajan sinne juntattuja tunteita. Jo sen tiedostaminen, että niitä on siellä, antaa niille tilaa liikahtaa. Riitta neuvoo juomaan suodatettua vettä, pitämään jalat lämpiminä ja käyttämään magnesiumia Vesi-elementin tueksi.

Kevät on joskus ollut minulle se vuodenaika, jolloin mieli käy matalaksi. Viihdyn talven pimeydessä, kun saa luvan kanssa kääriytyä vilttiin, ja joskus on tuntunut, ettei keväinen valon lisääntyminen ilahduta. Puu-elementin epätasapaino voi aiheuttaa kevätmasennusta, vihan ja ärtymyksen tunteita. Samalla Puu on luovuuden, liikkeen, ylöspäin suuntautumisen ja uusien suunnitelmien elementti. Hoidon aikana Puu-elementtiä käsiteltiin venyttämällä kylkiä ja faskioita. Riitta suosittelee ylläpitämään Puun tasapainoa faskioita naputtelemalla ja syömällä runsaasti vihreää.

Ilmeisesti Vesi ja Puu ovat minulla ne elementit, joihin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Muista kolmesta, kesään liittyvästä Tulesta, loppukesän Maasta ja syksyisestä Metallista ei noussut esiin paljon mainittavaa. Kiinnostukseni viiteen elementtiin kuitenkin heräsi siinä määrin, että taidanpa hankkia hiukan kirjallisuutta aiheesta.

Kehon tasapaino tukee elämänmuutosta

Hoidon jälkeinen olo on levollinen ja virkeä - etten sanoisi tasapainoinen. Alaselän kipu ei hävinnyt heti, mutta seuraavana päivänä se oli poissa. Riittan asiakkaat ovat monesti sanoneet, että hoidon vaikutus jysähtää seuraavana päivänä. Häntä on myös kehuttu parantavista käsistä ja kokonaisvaltaisesta huomioonottamisesta. Voin allekirjoittaa nämä.

"Kaikki kosketushoidot kasvattavat itseluottamusta."

Riitta paljastaa (sillä tätä hän ei asiakkaille kerro), että hoitoa tehdessään hän pyytää omat esiäitinsä ja parantajansa mukaan paikalle. Kerran hoidossa ollut meedio kuitenkin huomasi asian ja totesi, että "täälläpä on paljon porukkaa". Riitta naurahtaa, että hoitoni alussa soinut kellopelimusiikki ärsytti häntä, ja hän pyysi esiäitejä vaihtamaan biisiä. Seuraavaksi tulikin jotain vähemmän pimpahtelevaa.

Vedahovin hoidot sopivat kaikille; ainoastaan raskaana olevia ja syöpäsairaita Riitta ei hoida niihin liittyvien riskien vuoksi. Riitta suosittelee käymään hoidossa neljän viikon välein, ja hän tarjoaa erilaisia vaihtoehtoja hoidon keston ja sisällön suhteen. Jos on kiireinen, voi valita tunnin mittaisen hoidon, ja pyytää, että se suunnataan tiettyyn vaivaan tai tunteeseen. Jos taas on oikein stressaantunut ja keho jumissa, tarvitaan kahden tunnin hoito, jossa ensimmäisen tunnin aikana rentoutuu ja vasta toisen aikana pystyy ottamaan hoidon vastaan. 

Riitta kertoo, että joskus pelkkä pää- ja kasvohoitokin on auttanut laukaisemaan selkäjumit, koska keho jatkaa paranemista saatuaan alkusysäyksen hoidosta.
- Kaikki kosketushoidot kasvattavat itseluottamusta. Hoito vapauttaa hyvänolontunnetta tuottavia hormoneja, ja se, että konkreettisesti tuntee kehonsa, kasvattaa itsetuntemusta, Riitta toteaa.
- Shiatsu voi viedä muutosta elämässä eteenpäin auttamalla kehoa kohti tasapainoa, mutta jos ei millään muulla tavalla muuta elämäänsä, ei shiatsu sitä yksin tee.