Taiteen kautta ihmettelyn tilaan

21.11.2024

Tulevaisuuden Tahdon Sydämessä -näyttely ja tapahtumasarja Helsingissä 2.11.2024 – 31.1.2025 

Mitä voisivat olla tulevaisuuden taidot ja voimat meissä? Kuinka tietoisuusharjoitukset ja taide liittyvät niihin? Millainen tulevaisuuteen liittyvä kysymys sinulla on sydämelläsi?

Helsingissä Suomen antroposofisen liiton tiloissa avautui marraskuun alussa näyttely, jossa näitä kysymyksiä – ja monia muita – voi pohtia kokemuksellisesti. Näyttely on nähtävillä tammikuun 2025 loppuun saakka, ja sen yhteydessä järjestetään yhteisöllis-taiteellisia tapahtumia, muun muassa veden elementin maalaustyöpajoja ja coworking-työskentelypäiviä. Myös itsenäisyyspäivänä on mahdollista osallistua etämeditaatiotapahtumaan.

Näyttely ja taidetapahtumien sarja on nimeltään Tulevaisuuden Tahdon Sydämessä. Sen toteuttaa työryhmä, johon lukeutuvat kuvataiteilija Paula Heljakka, tietoisen toimijuuden mahdollistaja Hanna Kortejärvi, sanataiteilija Jasmine Westerlund, eurytmiaopettaja Jonna Kankkonen sekä tulevaisuuden taidoista kirjan kirjoittanut yhdessäluomisen mahdollistaja Terhi Takanen. Näyttely koostuu 12 Eläinradan voimia edustavasta maalauksesta, jotka ovat syntyneet Terhi Takasen ja Sari Komulaisen yhteisen kehollistamisen ja maalaamisen prosessissa. Tästä on lähtenyt liikkeelle yhdessäluova taidevirtaus. Se perustuu Takasen kehittämään Yhdessäluomisen otteeseen, joka kuljettaa uusia työskentelyn tapoja kaikkialle yhteiskunnassa.

Uudet havainnoimisen tavat

Voimmeko tietää asioita eri tavalla kuin mihin olemme tottuneet? Millaisia uusia näkemisen ja kokemisen tapoja meillä on? Millaisia ratkaisuja voimme synnyttää, kun päästämme irti vanhasta tietämisen tavasta? Miten luomme tulevaisuutta yhteisöllisesti ja tietoisesti?

Terhi Takasen kirja Tulevaisuuden taitoja tässä ja nyt – Tulevaisuuskompassi yhdessäluomisen poluille työssä (2021) esittelee Pohjoiseksi ja Eteläiseksi vaellusreitiksi nimetyt harjoittamisohjelmat, joiden avulla tulevaisuutta luodaan tietoisesti tässä ja nyt. Harjoittamisohjelmat toteutuvat yhdessä parin kanssa, kollegan tai ystävän, joka jakaa kanssasi uudistumisen halun. Pääosassa ovat jokaisen omat elämän kysymykset, joita tutkitaan lempeän mahdollistavassa rytmissä. Vaellusreittien kulkemisen määränpäänä on vapautuminen, ja matkalla syntyy konkreettisia tulevaisuuden taitoja.

Vaellusreiteillä tapahtuvan harjoittamisen tukena toimii 12 tulevaisuuden voimakuvaa – samat 12 maalausta, jotka nyt ovat nähtävillä näyttelyssä. Kuvista on tehty yhdessäluomisen voimapakka, jota voi käyttää Tulevaisuuden taitoja -kirjan harjoitteiden yhteydessä sekä vapaasti itsestä lähtevää luomistyötä tukemassa. Voimien merkitys avautuu jokaiselle omasta itsestä käsin, ja ne myös muuttuvat ja elävät niiden kanssa työskennellessä.

Alkuperäiset maalaukset syntyivät vuonna 2015 Porvoossa, jolloin Terhi Takanen ja Sari Komulainen keskittyivät voimien kehollistamiseen. Meditatiivisen työskentelyn ja eurytmian inspiroimina he maalasivat pyrkimättä mihinkään tiettyyn lopputulokseen, antaen voimien tulla näkyviksi liikkeinä ja väreinä. Ne syntyivät pareina, eli ne muodostavat kahden eri voiman toisiaan täydentävät parit. Väriparien muodostumisen taustalla vaikuttaa Rudolf Steinerin työ ja antroposofinen viisaus.

Maalaukset ja niistä tehty voimapakka luovat tulevaisuutta kaiken aikaa avautumalla yhä uusille käyttötavoille. Kuvista välittyy väkevä liike ja värien vapaus, joka kutsuu aistimaan ja ajattelemaan puhtaasta, tyhjästä tilasta käsin. Päästämällä irti valmiista, rationaalisesta tietämisestä voimme näiden kuvien avulla astua uudenlaiseen havainnointiin, ihmettelyyn, joka lähtee liikkeelle kokemastamme hämmennyksestä. Voimme ottaa käyttöön intuitiivisen, kehollisen ja tunteistamme nousevan tietämisen tavan.

Terhi Takanen ja Jasmine Westerlund laativat näyttelyä varten myös sanataideharjoituksia, joita voi kokeilla teosten äärellä. Ne johdattavat tavoittamaan juuri näitä toisia tietämisen tapoja. Alla yksi harjoituksista, jossa tietäminen muodostuu kehollisesti, aistien ja hengityksen kautta:

VOIMAN ELÄVÄ TUNTEMINEN

Kuuntele mikä voima/teos kutsuu sinua. Avaudu aistimaan sitä. Hengitä sisään tätä värisävyä, koe sen elävyys kehossasi. Millaisia tuntemuksia kehoon virtaa kun hengität väriä sisään. Voit sukeltaa sen sisään, tuntien että olet väripallon sisässä. Aisti tämä kolmiulotteinen tuntemus, ja tunne millaista elämänvirtaa tunnet. Tunnetko valoa, voimaa? Kuuntele sitten minkälaiseen eleeseen, liikkeeseen se kutsuu. Voit tuntea liikkeen vain sisäisesti tai tehdä sen myös eleenä. Ota se vastaan lahjana tältä voimalta. Lopuksi voit kysyä voimalta viestiä päivääsi. Tämä tapahtuu oman syvemmän läsnäolosi kautta. Voit myös kirjoittaa viestin antaen sen tuoda jotain päivääsi.

Taiteen tulevaisuutta luova voima

Paula Heljakka totesi näyttelyn avajaispuheessaan, että työryhmä on halunnut luoda "kokeilullisen tulevaisuuden tahdon tilan, jossa jokainen voi kuunnella omaa tahtoaan ja sen yhteyttä suurempaan". He kutsuivat ihmisiä eri suunnilta, sosiaalisen median kautta ja omista verkostoistaan, tulemaan yhteen ja istuttamaan yhdessä tulevaisuuden siemeniä.

Hanna Kortejärvi kertoo nähneensä kuin näkynä, miten ihmisten tuleminen näyttelyyn on kuin sudenkorentojen tanssi: heitä "lennähtää" eri suunnista, erilaisten henkisten virtausten piiristä, eri-ikäisiä, erilaisia, yksin ja pariskuntina, ja he lähes törmäävät, kunnes laskeutuvat uuden luomisen äärelle ja lepäävät. Hannalla ei itsellään ollut ennestään taustaa antroposofian parissa, mutta hän koki vahvaa kunnioitusta Steinerin työtä kohtaan. Antroposofinen virtaus tuntui toivottavan tervetulleeksi tilaan avoimena uusille aloitteille.

Kun naiset olivat ripustamassa näyttelyä, he loivat ensin itselleen tietoisen aloituspisteen meditoimalla valitsemiensa kahden voimakuvan äärellä. Tämän jälkeen työskentely kulki rauhan tilasta käsin. Hanna kertoo kokeneensa näyttelyn valmistelun olleen hänelle energeettisesti kirkas, intensiivinen palvelutehtävä. Tällä tavoin yhdessäluojuus vahvistaa ihmisten kykyä vastata elämäntehtävälliseen kutsuunsa.

Hannalle näyttelyn ja tapahtumasarjan järjestämisen ytimenä ovat olleet juuri ne uudet työskentelyn tavat, joita yhdessäluominen mahdollistaa. Kun työskennellään uudella tavalla, tietoisuusharjoitukset ja taide integroituvat arkeen, eivätkä jää muusta elämästä erillisiksi. Tulevaisuutta luodaan meditaatiossa ja kohtaamisissa.

Näyttelyn avajaisissa Hanna kertoo kävijöiden viihtyneen ja viipyilleen pitkään teosten äärellä. Kuulostaa siltä, että ihmiset todella rohkenivat pysähtyä näiden voimien äärelle ja tutkia niiden vaikutusta itsessään. Avajaisvieraille oli ennakkoon annettu pohdittavaksi, millainen tulevaisuuteen liittyvä kysymys heillä on sydämellään. Yhteisessä havainnointiharjoituksessa maalausta lähestyttiin oman kysymyksen kanssa ja kuunneltiin, mitä viestejä siitä nousee.

Tulevaisuuden voimat ovat meissä. Ei-tietämisen tilassa luotu taide herättää kehomme ja intuitiomme sisäisen tiedon palvelemaan tässä hetkessä omaa tahtoamme, joka yhdistyy suurempaan tulevaisuutta luovaan tahtoon. Kun kohtaamme taiteen äärellä ja sen kautta, tahtomme alkavat kommunikoida keskenään ja rakentaa tulevaisuutta linjassa yhteisen hyvän kanssa. Tietoisesti yhdessä luotu tulevaisuus on ulottuvillamme. Yhteisöllinen taide kirkastaa, uudistaa ja vapauttaa meidät näkemään sen.


Tulevaisuuden voimia pääset kokeilemaan vierailemalla näyttelyssä sen aukioloaikoina (ma-to klo 10-14, ma klo 17-19 sekä tapahtumien yhteydessä) sekä osallistumalla näyttelyyn liittyviin tapahtumiin (ks. kuva alla). Antroposofisen liiton tilat sijaitsevat osoitteessa Uudenmaankatu 25 a 4, Helsinki.


Paula Heljakka kuvasi avajaisissa tapahtumasarjaa näin:

"Näissä kaikissa tapahtumissa on tärkeässä osassa vuorovaikutus ja lämmin läsnäolo, yhdessä uuden löytäminen sekä tulevaisuuden kysymykset. Jokainen meistä tuo jotain arvokasta yhteiseen sosiaaliseen tilaamme ja tulevaisuuden rakentumiseen."

Terhi Takasen sanoin:

"Yhdessä me voimme tehdä juuri nyt tärkeimmän: kohdata itsemme, kohdata toisemme ja tarttua toimeen sydän lämpimänä, tulevaisuuden voimien virratessa kauttamme aikamme haasteisiin. Toivomme, että tapahtumasarjamme elää ja rakentuu hetkiksi, joissa voi kuunnella itseään, toisia ja syvempää tahtoa. Joksikin sellaiseksi virraksi jossa tuntee yhteyttä ja sydämen elävyyttä."

Avoin kutsu tulla kokemaan tätä sydämen elävyyttä on Tulevaisuuden Tahdon Sydämessä -etämeditaatiotapahtuma 6.12. klo 9.30-12 (Zoom). (Ks. ilmoittautumistiedot alta).