Värähtelevät sanat

24.04.2024

Petra Strengin Mantra-kirja tuo ikiaikaisen viisauden keskelle kotitöitä

Kirjoitin maaliskuussa Helsingin Joogafestareista, joilla osallistuin Petra Strengin mantratyöpajaan. Tiesin suunnata sinne, koska olin aiemmin lukenut Strengin kirjoittamaa kirjaa Mantra - Tie sanojen salaisuuksiin (Viisas Elämä 2023).

Kirja avaa kiinnostavasti mantrojen merkityksiä ja hyötyjä. Oma kokemukseni mantroista ei ole pitkä: vasta viime syksystä olen epäsäännöllisen säännöllisesti harjoittanut muutamaa kundaliinijoogaan liittyvää mantraa. Muutaman vuoden ajan olen varsinkin maalatessani kuunnellut kappaleita artisteilta kuten Mirabai Ceiba, Ajeet, Jai-Jagdeesh, Omkara ja Snatam Kaur. En kuitenkaan varsinaisesti tajunnut kuuntelevani mantroja, koska en tiennyt mitään sanojen merkityksistä. Tiesin vain, että kappaleiden kuuntelemisesta tuli hyvä ja levollinen olo, joka tuki luovuuttani antamalla sivellinkädelleni liikettä.

Mantra-kirjan myötä tuntuu, että aiheeseen avartui minulle uusi taso, jonkinlainen ymmärrys. Koen päässeeni mantrojen maailmaan, vaikka en tunne sanskritin tai gurmukhin kieltä. Kirjasta välittyy mutkattomuus ja vapaus jokaiselle löytää omanlaisensa suhde mantroihin, jos ne vähänkin vetävät puoleensa.

Mantroista kuuden eri perinteen silmin

Mantrat ovat sanoja tai lauseita, joita toistetaan meditaatiossa ääneen tai hiljaa mielessä. Niiden tarkoitus on helpottaa keskittymistä, toimia mielen työkaluina tai suojelijoina, tulkinnasta riippuen. Yhä kasvava kiinnostus joogaa kohtaan tuo myös mantrat vähitellen suomalaisten arkeen.

Petra kirjoitti mantroista kirjan, koska ei löytänyt suomen kielellä yhtään kirjaa aiheesta, ja englanninkielisissäkin näkökulma oli sidottu vain yhteen perinteeseen. Petralle itselleen mantraaminen kytkeytyy kundaliinijoogaan, jota hän on harjoittanut yli kaksikymmentä vuotta. Hän kuvaa kirjassa sitä, miten mantrat ovat kiinteästi mukana hänen elämässään: aamurituaalissa, kotitöissä ja hänen ohjaamillaan joogatunneilla. Lisäksi Petra säveltää ja laulaa mantramusiikkia Vayu Naam -yhtyeessä.

"Kun mantroja lausutaan, sitä voisi kutsua myös äänellä parantamiseksi. Elämme värähtelevässä maailmassa, ja mitä syvemmin kuuntelemme ja antaudumme jumalalliselle värähtelylle, sitä enemmän viritymme tilaan, jossa tunnemme yhteyden itsemme ja elävän universumin välillä." - Petra Streng

Saadakseen kirjaan laajemman näkökulman eri traditioista Petra etsi haastateltaviksi viisi mantroja harjoittavaa naista, jotka seuraavat muita henkisiä perinteitä kuin kundaliinijoogaa.

Emma Slow edustaa bhaktijoogaa, jossa mantroja voidaan toistaa joko ääneen, puoliääneen tai hiljaa mielessä. Emmaa mantrat auttavat pääsemään lähemmäs tavoitteita, kuten itsekeskeisyydestä luopumista, mutta hän sanoo, ettei mikään hyötyajattelu sovi mantroihin. Mantrat ovat palvelemista varten.

"Mantrat on tarkoitettu palvelemiseen ja oman egon pienentämiseen."
- Emma Slow


Piri Aarnikko
käyttää mantroja Ananda Seva -järjestön seuraaman tantrisen perinteen yhteydessä, jossa harjoitus on hyvin kokonaisvaltainen. Tämän perinteen harjoittajat saavat opettajaltaan henkilökohtaisen mantran, joka muuttaa mieltä vähitellen hienosyisemmäksi ja pyhittää joogaharjoituksen. Pirin mukaan sanskritinkieliset mantrat kohottavat harjoittajan mieltä, vaikka tämä ei ymmärtäisi mantran sisältöä (ilmeisesti tämän olen itsekin kokenut maalatessani mantramusiikin tahtiin.)

"Sanskritin kieli värähdyttää chakroja." - Piri Aarnikko


Petra Haglund
on seurannut Äiti Ammaa vuodesta 1998. Hän on saanut Ammalta oman henkilökohtaisen mantransa, ja aloitti sen myötä säännöllisen mantraharjoituksen. Amman mukaan mantroja olisi hyvä toistaa kaikissa hetkissä ja tilanteissa, antaa niiden kulkea arjessa mukana. Petra Haglund kokee, että mantrojen avulla pääsee lähemmäs Ammaa ja samalla omaa itseä.

"Juuri sen takia, että olemme kaikki ytimeltämme samanlaisia, mantrat sopivat kaikille, vaikka ihminen olisi syntynyt mihin tahansa kulttuuriin tai puhuisi mitä tahansa kieltä äidinkielenään." - Petra Haglund


Solja Temmeksellä
on monipuolinen tausta eri joogaperinteiden parista. Hänen mukaansa eri perinteiden harjoituksia voi yhdistellä, kunhan sen tekee kunnioittaen ja sisäisen oivalluksen johdattamana. Omimmaksi joogamuodokseen hän kokee scaravellijoogan, joka on rauhallista kehomeditaatiota. Mantroja hän on omaksunut monesta lähteestä ja toteaa, että mantra voi olla minkäkielinen vain.

"Mantrana voi toimia vaikka suomalainen kalevalamittainen runo."
- Solja Temmes


Heidi Parviaisen
mantraharjoitus pohjautuu vediseen perinteeseen, jonka puitteissa hän on opiskellut astangajoogaa Intiassa vuosien ajan. Siellä opetettiin alusta saakka myös chanttausta, eli sanskritinkielisen pyhän tekstin resitointia, joka on usein jotakin laulamisen ja puhumisen väliltä. Heidin mukaan jokainen voi etsiä erilaisia tapoja lähestyä mantraa.

"Länsimainen mantramusiikkikin voi antaa joillekin paljon, vaikka he eivät muuten joogaa tai mantraa harjoittaisi. Mutta jos todella haluaa tehdä harjoitusta ja kokea mantrojen pyhyyden, siihen pitää omistautua."
- Heidi Parviainen


Nämä kertomukset mantraharjoituksen monista muodoista tekevät mantrat heti helpommin lähestyttäviksi. Totta kai ne tuntuvat yhä mystisiltä, kun kieli ja kulttuuri niiden taustalla on vierasta, mutta uskon, että tämän kirjan esiin tuomien näkökulmien avulla mantrat tulevat lähemmäs meitä suomalaisia.

Kohti omaa mantraharjoitusta

Olen kuullut ja itsekin törmännyt siihen, että esimerkiksi aloittelevat kundaliinijoogaajat saattavat arastella mantroja. Joku voi pelätä niiden merkityksiin liittyvän jotain "hurmahenkistä", toisille taas äänenkäyttö on epämukavaa – lukeudun itse jälkimmäisiin. Tunnustelevasti harjoituksissa edeten olen kuitenkin jo ehtinyt huomata, kuinka tietoiseen hengitykseen yhdistettynä mantrat auttavat luottamaan omaan kykyyn tuottaa ääntä. Yhteys omaan ääneen on voimanlähde.

Petra Streng taustoittaa mantraharjoituksen aloittamista kertomalla sen käytännössä koetuista sekä tieteellisesti tutkituista hyötyvaikutuksista. Hän antaa ohjeita, kuinka löytää itselle sopiva harjoitus, ja ideoita siihen, miten mantrat saa sisällytettyä arkeensa miellyttävästi. Mielenkiintoista on myös tietää hiukan sanskritin ääntämisohjeista. Opin kuitenkin, että kundaliinijoogassa käytetyt, minullekin tutuimmat mantrat ovat pääosin gurmukhia, eli "gurun suusta". 

Olennainen osa kirjan sisältöä ovat itse mantrat. Petra esittelee paitsi omat lempimantransa myös jokaisen haastateltavan itselleen tärkeimmiksi kokemat mantrat ja niiden taustaa. Jos kirjan lukija innostuu lähtemään mantrojen poluille, kannattaa näihin mantrojen esittelyihin palata uudelleen. Petra on itse kääntänyt tekstejä vapaamuotoisesti, jotta lukija pääsee hieman kärryille kunkin mantran tarkoituksesta. Lähestulkoon oma lukunsa on Heidi Parviaisen lempimantroihin lukeutuva Lalitha sahasranama, 1000 Devin nimeä. Melkein kahdeksan aukeamaa vievä chant sisältää tuhat nimeä feminiiniselle jumaluudelle. Kylmät väreet menevät, kun kuvittelen, miten Heidi käytti puoli vuotta Intiassa chantin opetteluun niin, että pystyi resitoimaan sitä paikallisten naisten mukana temppelissä.

Petra Strengin kirja on kaunis, inspiroiva ja syväluotaava. Tuntuu hienolta, että yksien kansien väliin on kerätty ja avattu tietoa, jota olisi vaikea saada muuten kuin googlaamalla sieltä täältä. Tekstejä rytmittävät kuvat Petran maalauksista. Hän on myös kuvataiteilija, ja piti viime kesänä näyttelyn teoksista, joissa tavoitteli äänen ja kuvan välistä yhteyttä. Äänen värähtelyn ilmaisu kuvallisesti on kiehtova ajatus, ja kirjassa Petra mainitseekin maalaamisen ja tanssin hyvinä tapoina tuoda mantrat elämään luovuuden ja leikillisyyden kautta.

Kirjan äärellä mietin sitä, kuinka sanojen sanotaan olevan vajavaisia kyvyssään tavoittaa sitä, mihin niillä viitataan. Mutta silti on totta, että sanoihin varastoituu energiaa. Tietyt sanat ja niihin liittämämme merkitykset vaikuttavat meihin ja tunteisiimme. Äänteet, kielen liike kitalakea vasten ja äänen värähtely luovat kehon, mielen ja sielun yhteyttä todeksi. Ehkä meidän on oltava tarkempia siinä, millaisia sanoja käytämme ja miten. Ehkä ne eivät olekaan niin vajavaisia kuin voisi luulla. Niissä on salattua voimaa.

Ong So Hang - "Olen yhtä maailmankaikkeuden luovan energian kanssa"



Lisätietoa

Lue myös: Inspiraatiota Joogafestareilla


Kirjoitus ei sisällä kaupallista yhteistyötä. Lehdistökuvat saatu käyttöön Petra Strengiltä.